12 Неща Които Трябва да Знаете Преди да Отидете в Австрия

round bulgarian flag
round uk flag

Нека се потопим в уникалните тънкости на Австрия, очарователната алпийска страна, сгушена в сърцето на Европа.

 1. Приемете деня за почивка: Неделята е свещена в Австрия. Повечето заведения и магазини затварят врати, което позволява на местните жители и на посетителите да се отдадат на един ден почивка. Починете си от пазаруването и се потопете в спокойния ритъм на австрийския живот.
 2. Австрийска идентичност: Австрийците се гордеят с особеното си наследство. Не правете грешката да ги объркате със съседите им - германците. Макар че съществуват прилики, австрийците ценят своята уникална идентичност. Избягвайте грешката да ги определяте погрешно, освен ако не обичате оживените дебати!
 3. Удоволствието от чистата вода: Австрия може да се похвали с една от най-хубавите питейни води в света. Чешмената вода е с безупречно качество, затова утолявайте жаждата си направо от чешмата, освен ако не е посочено друго. Просто обърнете внимание на знаците!
 4. Десертни изкушения: В Австрия можете да се насладите на сладкото без чувство за вина. Десертите не са просто допълнение, те могат да бъдат основното събитие. От Mohnnudeln до Kaiserschmarren - насладете се на тези възхитителни лакомства като алтернатива на соленото основно ястие.
 5. Прозрачно ценообразуване: Сбогувайте се със скритите такси. В Австрия това, което виждате, е това, което получавате (и съответно плащате). Данъците са включени в показаната цена, което гарантира прозрачност, независимо дали вечеряте или пазарувате.
 6. Езикова свобода: ВВъпреки че основният език е немският, английският е широко разпространен. Малко усилия са достатъчни, но не се притеснявайте, ако уменията ви по немски език са скромни. Основни любезности като 'Danke' и 'Bitte' са достатъчни.
 7. Протокол в обществения транспорт: Не се заблуждавайте от привидно безплатния обществен транспорт. В този град се използва почетна система, като от пътниците се очаква да си плащат. Избягвайте глобите, като си закупите билет предварително от определените за целта пунктове.
 8. Кулинарно разнообразие: Посменете шницела! Австрия може да се похвали с множество вкусни ястия, които чакат да бъдат опитани. Разширете кулинарните си хоризонти с Käsespatzle, Tafelspitz и Gulasch, наред с други.
 9. Димна завеса: Пригответе се за задимена обстановка в Австрия. Въпреки че се полагат усилия за обозначаване на местата за пушене, това е трудна битка за непушачите, които търсят глътка свеж въздух.
 10. Етикет за даване на бакшиши: За разлика от културата на бакшишите в България и други части на света, бакшишите в Австрия не са задължителни. При справедливо заплащане на обслужващия персонал, закръглянето до най-близкото евро е достатъчно.
 11. Хлябът има цена: Внимавайте с кошницата с хляб! В някои заведения не е безплатна. Уточнете дали е бонус или се добавя към сметката ви преди да се почерпите.
 12. Правила за движение по пътищата: Австрийците се отнасят сериозно към правилата за движение по пътищата. Неправилното пресичане е забранено, независимо дали е на червен светофар или извън пешеходна пътека, дори и при липса на насрещно движение. Придържайте се към правилната страна на закона, за да избегнете високи глоби.
Впуснете се в австрийското си приключение, въоръжени с тези знания и ще се ориентирате в културния пейзаж с лекота.

Обратно към полети Back to flights | Свържете се с нас Contact Us | Политика за поверителност Privacy Policy
Copyright © 2024 - SofiaAiport.BG
SofiaAirport.BG не е официалният сайт на летище София, оперирано от “СОФ Кънект” АД, и по никакъв начин не се асоциира с “Летище София” ЕАД (https://sofia-airport.bg/) и “СОФ Кънект” АД (https://sofia-airport.eu/).
SofiaAirport.BG is the unofficial website of the airport operated by “SOF Connect” AD, and is not associated with “LETISHTE SOFIA” EAD (https://sofia-airport.bg/) and “SOF Connect” AD (https://sofia-airport.eu/).