16 Неща Които да Знаете Преди да посетите Великобритания

round bulgarian flag
round uk flag

Влиянието на Англия върху световната култура често създава впечатлението, че човек познава страната отблизо, още преди да е стъпил на нейна земя. Ако обаче очаквате да се сблъскате с население, приличащо на суетните Джеймс Бондс или ексцентричните герои на Монти Пайтън, помислете отново. Макар че медийните образи не отразяват напълно действителността, Англия притежава свой собствен набор от странности, които заслужават внимание, особено за тези, които излизат извън Лондон. От практични съвети за ориентиране в цените на влаковете до прозрения за английския етикет при чакане на опашка - добре е да сте добре подготвени, преди да се отправите на пътешествие в тази разнообразна и очарователна страна. Ето някои важни неща, които трябва да имате предвид, когато пътувате до Англия:

 1. Вземете си яке: Дори през летните месеци морският климат на Англия може да донесе неочаквани ветрове и дъждове. Опаковането на яке е от съществено значение за всеки посетител, а предварителната проверка на прогнозата за времето е препоръчителна. В Лондон обикновено е малко по-топло, отколкото в други региони.
 2. Разговори за времето: Обсъждането на прогнозата за времето е основен аспект на английската култура. Независимо дали вали или грее, бъдете готови да споделите мислите си за прогнозата за деня.
 3. Разходи за влакове: Приватизираната железопътна система на Англия често води до високи цени на билетите, особено в сравнение с някои други европейски страни. Предварителната резервация и търсенето на намалени цени могат да помогнат за намаляване на разходите. Алтернативно, автобусни услуги като National Express и Megabus предлагат по-бюджетни варианти за пътуване.
 4. Изследвайте отвъд Лондон: Лондон предлага множество забележителности, но Англия може да се похвали с разнообразни пейзажи и култури извън столицата. Има какво да се открие - от суровите брегове на Корнуол до живописния Езерен район.
 5. Електрически контакти: Електрическите контакти в Англия се различават от тези, използвани в континентална Европа. Пътуващите трябва да се уверят, че разполагат с подходящи адаптери за захранване, тъй като британските контакти изискват конфигурация с три извода.
 6. Безплатни музеи: Много от най-добрите музеи в Англия предлагат безплатен вход, което е отлична възможност за занимания в дъждовния ден в Лондон и извън него.
 7. Особености на произношението: Английските наименования на местности често не отговарят на фонетичните очаквания и изискват известни корекции. Например Бистър (на английски bicester) се произнася като "biss-ter", а не като "bi-ces-ter".
 8. Приемете бирените градини: В слънчевите дни откритите бирени градини на английските пъбове са мястото, където трябва да бъдете, тъй като предлагат типично британско преживяване.
 9. Разнообразни акценти: Регионалните акценти в Англия се различават значително, което понякога прави комуникацията трудна дори за местните жители. Бъдете подготвени за езиковото многообразие - от "бръми" акцента в Бирмингам до "джорди" диалекта в Нюкасъл.
 10. Уважавайте опашките: Англичаните се отнасят сериозно към чакането на опашка и прекъсването на реда обикновено се приема с неодобрение.
 11. Извиненията са много: "Извинявай" е често срещана фраза в общуването с англичаните, която често се използва дори когато не е абсолютно необходима.
 12. Кулинарен ренесанс: Английската кулинарна сцена е претърпяла значително развитие, като се набляга на пресни, местни съставки и разнообразна международна кухня.
 13. Качествена бира: Англичаните се гордеят със своята бира, като в цялата страна се предлага широка гама от стилове.
 14. Фестивална култура: През летните месеци Англия се оживява от музикални фестивали, които предлагат по нещо за всеки музикален вкус.
 15. Здравеопазване: Посетителите от страни от ЕС могат да получат ограничено покритие от Националната здравна служба (NHS) в случай на заболяване, докато тези от страни извън ЕС с реципрочни споразумения за здравно обслужване също могат да се възползват от определени лечения.
 16. Смесване на мерните единици: Използването на метрични и имперски единици в Англия може да бъде объркващо, като в някои аспекти все още се разчита на традиционните имперски единици.
Като имате предвид тези указания, ще се ориентирате по-добре и ще оцените богатството на културата и пейзажите на Англия.

Обратно към полети Back to flights | Свържете се с нас Contact Us | Политика за поверителност Privacy Policy
Copyright © 2024 - SofiaAiport.BG
SofiaAirport.BG не е официалният сайт на летище София, оперирано от “СОФ Кънект” АД, и по никакъв начин не се асоциира с “Летище София” ЕАД (https://sofia-airport.bg/) и “СОФ Кънект” АД (https://sofia-airport.eu/).
SofiaAirport.BG is the unofficial website of the airport operated by “SOF Connect” AD, and is not associated with “LETISHTE SOFIA” EAD (https://sofia-airport.bg/) and “SOF Connect” AD (https://sofia-airport.eu/).