Опознай Франция: 17 Неща Които да Знаеш Преди да Отидеш

round bulgarian flag
round uk flag

Франция заема челно място като една от най-желаните дестинации в световен мащаб и не е чудно защо. Със своите завладяващи градове, живописни села, примамливи плажове и величествени планини, покрити със сняг, в съчетание с несравнимата си гастрономия и винена култура, Франция представлява неустоимо изкушение не само за местните жители, които са се опитвали цял живот да изследват нейните граници, но и за чуждестранните пътешественици.
Въпреки това, сред очарованието се крие необходимостта от внимателно планиране, за да се насладите наистина на същността на тази очарователна страна. Ето някои идеи, които ще ви помогнат да се ориентирате във Франция, нейните обичаи и потенциални предизвикателства, като си осигурите безпроблемно и безстресово пътуване из нейните чудеса.

Планиране

 1. Определяне на продължителността на престоя ви: Макар че изкушението да обхванете колкото се може повече територия е разбираемо, като се има предвид, че Франция се нарежда сред най-големите страни в Европа, както по площ, така и по население, бързането само би отнело от заветното френско "joie de vivre" или удоволствие от живота. Възприемането на малките ежедневни ритуали, като например наблюдението на хората по време на "аперо" на терасата на кафене, може да обогати преживяването ви и да създаде трайни спомени.
  При едноседмична или по-кратка екскурзия се съсредоточете върху няколко избрани града или региони, за да уплътните времето си. Около 10 дни дават възможност за цялостно проучване на разнообразните забележителности на Франция - от градски центрове до величествени замъци и идилични селски гледки. Ако разполагате с повече време, цяла Франция ще се превърне във ваша детска площадка.
 2. Преодоляване на сезонните предизвикателства: Във Франция "grandes vacances" или лятната ваканция има свещен статут, като повечето хора си взимат минимум две до три седмици отпуск през юли или особено през август. Този период се характеризира с намалени услуги, включително в пощите и банките, до връщането към нормалния режим в началото на септември.
  Пътуването през лятото изисква да се вземат предвид задръстванията по пътищата ("bouchons"), да се закупят предварително билети за влак, да се направят онлайн резервации за големите забележителности и да се осигурят места за настаняване и резервации за ресторанти от много по-рано. Заслужава да се отбележи, че в многобройни заведения, особено в големи градове като Париж, може да се наблюдава временно затваряне за няколко седмици през този период.
  Зимата бележи разгара на сезона за ски курортите в планините, докато в градовете настъпва затишие, което води до по-тихи улици и по-ниски цени. Въпреки това е изключително важно да се отбележи, че някои забележителности, особено тези извън централните райони, може да са с намалено работно време или да са напълно затворени. Пролетта и есента се очертават като оптимални сезони, които постигат баланс с благоприятно време, средни тълпи и работещи предприятия.
 3. Оптимални методи за транспортиране: За междуградски пътувания обширната железопътна мрежа на Франция, включително високоскоростните влакове TGV (Те-Же-Ве), предлага удобен и икономичен вариант. Алтернативно, предприемането на пътуване с автомобил дава възможност за спонтанни отклонения и живописни пикници в провинцията, въпреки че шофирането в Париж може да бъде обезсърчително поради интензивния трафик и ограничените възможности за паркиране.
  Препоръчва се предварителна резервация на автомобили под наем, особено в пиковите сезони, когато цените се покачват, а наличностите намаляват. Макар че автомагистралите осигуряват най-бързите маршрути, изборът на по-малките пътища разкрива живописните лозя, китните селца и природните забележителности на Франция. За безпроблемно пътуване използвайте ресурси като планиране на маршрути на Michelin и локатори на бензиностанции.
 4. Готовност за потенциални стачки: Стачките, известни като "grèves", са често срещано явление във Франция и често нарушават транспортните услуги. Информираността и наличието на планове за действие при извънредни ситуации могат да намалят въздействието на тези прекъсвания върху вашия маршрут.
 5. Приемете пазарните дни: Седмичните пазари ("marchés") предлагат поглед към френската култура и осигуряват достъп до пресни, сезонни продукти. Прието е да не се докосвате до артикулите на сергиите без разрешение, а пазаренето обикновено е запазено за бълхарските пазари. Освен това имайте предвид ограниченията за паркиране в дните на пазара, особено ако пристигате с кола през нощта.

Етикет

 1. Говорете езика: Дори в туристически центрове като Ница започването на разговор с френски фрази е проява на учтивост. Когато навлезете в селските райони, владеенето на френски език става все по-полезно.
 2. Овладяване на поздравите: Започвайте общуването с топло "bonjour" (добър ден) или "bonsoir" (добър вечер) след здрачаване, последвано от "au revoir" (довиждане) при заминаване. Един поздрав е достатъчен за целия ден, а при следващи срещи може да се използва "rebonjour".
 3. Целувки по бузите: Традицията на "la bise" се завръща след пандемията, като случайните познати си разменят поне две целувки. В различните региони съществуват разлики, като в някои райони се практикуват до четири целувки.
 4. Ползвайте учтивата форма на комуникация: Учтивото общуване предполага използването на учтивата форма "vous", докато не бъдете поканени да преминете към "tu". Обръщението към хората с "госпожо" или "господин" е обичайно, като се препоръчва дискретност при обсъждане на финансови въпроси.
 5. Безопасно хранене: Даването на бакшиши не е обичайно във Франция, тъй като обикновено се включват и таксите за обслужване. Искането на промени в ястията не е препоръчително, а от посетителите се очаква да се въздържат от използване на телефони на масата. Може да се наложи настойчивост при поискване на сметката, а разделянето ѝ е рядкост.
 6. Подходящо обличане: Спортно-елегантното облекло е подходящо за повечето места, а банските са запазени за плажовете или басейните. Скромното облекло се препоръчва при посещение на религиозни обекти, като в някои райони се прилагат специфични изисквания за облекло.

Здраве и безопасност

 1. Предотвратяване на кражби: Пазете се от джебчийски кражби, като обезопасявате вещите си и избягвате да оставяте ценни вещи без надзор. Повишеното внимание и бдителност в претъпкани райони могат да намалят рисковете.
 2. Придвижване по време на протести: Макар че протестите са често срещано явление, препоръчително е да поддържате безопасно разстояние от потенциално нестабилни ситуации.
 3. Осигуряване на безопасна вода: Чешмяната вода във Франция като цяло е безопасна за пиене, въпреки че се предлага бутилирана вода. Бъдете внимателни, ако пиете от обществени чешми, като се уверите, че те са обозначени като питейни.
 4. Приоритет на пътната безопасност: Пешеходците трябва да внимават на пешеходните пътеки, а шофьорите да останат бдителни, особено в ловните райони през определения сезон.
 5. Спазване на предпазните мерки за времето: Бъдете информирани за метеорологичните условия, особено в планинските райони, склонни към лавини, или по време на летни гръмотевични бури.
 6. Готовност за извънредни ситуации: Запознайте се с номерата за контакт при спешни случаи (112) и си осигурете достъп до основни документи и застраховка при пътуване за непредвидени обстоятелства.
Като включите тези сведения в плановете си за пътуване, можете да си подсигурите незабравимо пътешествие из Франция, обогатено от нейната култура, кухня и разнообразни пейзажи, като същевременно си осигурите безопасност и комфорт по време на пътуването.

Обратно към полети Back to flights | Свържете се с нас Contact Us | Политика за поверителност Privacy Policy
Copyright © 2024 - SofiaAiport.BG
SofiaAirport.BG не е официалният сайт на летище София, оперирано от “СОФ Кънект” АД, и по никакъв начин не се асоциира с “Летище София” ЕАД (https://sofia-airport.bg/) и “СОФ Кънект” АД (https://sofia-airport.eu/).
SofiaAirport.BG is the unofficial website of the airport operated by “SOF Connect” AD, and is not associated with “LETISHTE SOFIA” EAD (https://sofia-airport.bg/) and “SOF Connect” AD (https://sofia-airport.eu/).